Aromatyczne roladki w pomidorach z sałatką

Gotowanie to moja pasja. Mogłabym robić to zawsze. Coś z niczego. Smacznego. Idealnego. Nie powtarzalnego. Największą przyjemność mam wtedy gdy mogę gotować dla przyjaciół a ich zachwyt na twarzach są dla mnie największą wartością. Roladki wzięły udział w konkursie organizowanym przez Tesco. Więcej szczegółów pod tym linkiem: http://www.tesco.pl/konkurs-kulinarny Trzymajcie kciuki. Wierzę, ze się uda!!!

Dla 4 osób - składniki:

10 plasterków schabu
10 plasterków szynki suszonej
10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
10 plasterków sera pleśniowego lub camembert
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5l  przecieru pomidorowego
olej
oregano, sól, pieprzu
Sałatka:
mix sałat
szpinak baby
pomidor
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka miodu
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy

Schab rozbijamy (najlepiej wykorzystując woreczek aby się nie chlapało), następnie solimy i pieprzymy. Na każdym plasterku mięsa układamy plasterek szynki, pomidora i sera. Zwijamy i spinany wykałaczką, szpikulcem lub owiązujemy sznurkiem. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy przez 5 minut. Kroimy w kostkę cebulę a czosnek w cienkie plasterki i wrzucamy do mięsa. Chwile razem smażymy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszone oregano. Dusimy na średnim ogniu około 25 minut.
W między czasie robimy sałatkę. Szpinak i sałatę myjemy i suszymy. Pomidora kroimy w kostkę. Wrzucamy do jednej miski. W słoiczku (uważam, że jest to najlepszy sposób na robienie sosów do sałatek) mieszamy wszystkie składniki sosu. Polewamy sałatę. Ja mieszam używając dłoni (pewność, ze wszystko będzie dokładnie obtoczone w sosie).
Na talerzu układamy roladki polewając sosem a obok kładziemy porcję sałatki. Gotowe. Czas na jedzenie! Smacznego!!!





Komentarze