Wieprzowina z papryką w sosie satay


1 polędwiczka wieprzowa
Ząbek czosnku
Nieduża cebula – może być szalotka
Czerwona papryka
3 łyżki sosu satay
Kilka kropli sosu rybnego
Kilka kropli oleju sezamowego
3 łyżki Olej / oliwa
Szczypta pieprzu
Kiełki, kilka listków kolendry do przybrania
Makaron tajski lub inny albo ryż jaśminowy

Polędwiczki kroimy w cienkie paski. Paprykę w słupki, cebulę w piórka, czosnek siekamy. W zależności z czym podajemy wstawiamy wodę na makaron – dodajemy go na koniec smażenia do woka lub ryż zanim zaczniemy smażyć  niech się zacznie gotować aby był ciepły gdy będzie mięsko gotowe. Jak już wszystko pokroiliśmy to w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy na gorący czosnek i cebulę, chwilę smażymy. Następnie polędwiczki i jak już będą usmażone około 5 – 7 min dodajemy paprykę i kolejne 5 min. Dodajemy sos satay, sos rybny, olej sezamowy (zawsze na koniec gotowania), sól i pieprz do smaku. Gdy podajemy z makaronem to ugotowany dodajemy na samym końcu i razem smażymy nie dłużej niż 2 min. Jak z ryżem to ułożenie na talerzu dowolne   Przed podaniem obie wersje posypujemy kiełkami (fasola mung) i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Komentarze