1 polędwiczka wieprzowa
Nieduża
cebula – może być szalotka
Czerwona
papryka
3 łyżki sosu
satay
Kilka kropli
sosu rybnego
Kilka kropli
oleju sezamowego
3 łyżki Olej
/ oliwa
Szczypta
pieprzu
Kiełki,
kilka listków kolendry do przybrania
Makaron
tajski lub inny albo ryż jaśminowy
Polędwiczki
kroimy w cienkie paski. Paprykę w słupki, cebulę w piórka, czosnek siekamy. W
zależności z czym podajemy wstawiamy wodę na makaron – dodajemy go na koniec
smażenia do woka lub ryż zanim zaczniemy smażyć niech się zacznie gotować
aby był ciepły gdy będzie mięsko gotowe. Jak już wszystko pokroiliśmy to w woku
rozgrzewamy olej, wrzucamy na gorący czosnek i cebulę, chwilę smażymy.
Następnie polędwiczki i jak już będą usmażone około 5 – 7 min dodajemy paprykę
i kolejne 5 min. Dodajemy sos satay, sos rybny, olej sezamowy (zawsze na koniec
gotowania), sól i pieprz do smaku. Gdy podajemy z makaronem to ugotowany
dodajemy na samym końcu i razem smażymy nie dłużej niż 2 min. Jak z ryżem to
ułożenie na talerzu dowolne Przed podaniem obie
wersje posypujemy kiełkami (fasola mung) i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz