Wieprzowina po chińsku wg Ewy

Spędziłam dziś kilka godzin na szukaniu inspiracji na swój obiad :) Tak powstała wieprzowina po chińsku wg. Ewy. Prosta, smaczna i efektowna. Można jeść samą lub z dodatkiem ryżu.

ok. 0,400 kg wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu śliwkowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu hosin
sól, pieprz  
do przybrania: uprażony sezam, pokrojona dymka  
do podania: ryż, makaron chiński

Mięso pokroić w kawałki, takie na jeden kęs. Obtoczyć w mące (z braku mąki kukurydzianej użyłam mąki ziemniaczanej), rozgrzać olej w woku i na gorący wrzucić mięso. Usmażyć. Następnie wyjąć z woka i na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w cienkie piórka cebulę i czosnek w cienkich plasterkach. Chwilę smażyć. Dodać mięso. Zamieszać. Następnie dodać cukier, sos sojowy, śliwkowy i hosin. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wszystko posmażyć razem około 3 min.
Uprażyć sezam na patelni, pokroić dymkę, przygotować ryż lub makaron. Podawać!

Smacznego!!!

Komentarze