Sałatka brokułowa z cheddarem


1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3 szklanki drobnych różyczek brokułów
4 plasterki gotowanego boczku
1 dymka
2 łyżki majonezu
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka tartego średnio dojrzałego sera cheddar
sól i pieprz

Namocz w ciepłej wodzie rodzynki i żurawinę przez 1-2 min., aż zmiękną, a następnie odsącz. Brokuły podziel na drobne różyczki, wrzuć do gotującej się wody na  3 minuty a następnie na sitko umieszczone w misce z zimna wodą aby nie straciły swojego cudownie zielonego koloru. Wymieszaj w misce brokuły, boczek i dymkę. W innej miseczce zmieszaj majonez, śmietanę oraz sok cytrynowy i dodaj do brokułów. Wsyp starty cheddar, rodzynki oraz żurawinę, dopraw do smaku i starannie wymieszaj. Wstaw do lodówki przed podaniem. 

Smacznego!

Komentarze