Pasta paprykowa

Papryka jest dostępna cały rok. Zatem pastę można zrobić zawsze. Jest prosta, smaczna i interesująca. Idealna do pieczonych mięs, kanapek i wybornie smakuje z nachos. Goście się zachwycą. Domowa pasta jest o niebo lepsza od gotowej. Przepis dostałam od koleżanki i została zmodyfikowany aby był pikantniejszy i bardziej wyrazisty. Gorąco polecam!

3,5 kg papryki czerwonej
3 - 4 świeże chili (jak kto lubi)
2 główki czosnku
pół paczki liści laurowych
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki octu (ja dałam 10%)
200 g cukru
3 słoiczki koncentratu pomidorowego
3 cebule
duży pęczek świeżej bazylii
sól, pieprz, chili








 
Z papryki usunąć nasiona, pokroić na spore kawałki i zmiksować drobno w robocie kuchennym. Jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa lub samodzielnie bardzo drobno poszatkować. Naprawdę drobno. Wrzucić do dużego garnka i gotować około 15min.
W międzyczasie obrać i pokroić cebulę, czosnek i wraz z bazylią i liśćmi zmiksować. Dodać do gotującej się papryki. Następnie, po jakiś 5 minutach dodać cukier, sól, pieprz, chili, ocet, koncentrat pomidorowy i gotować około 10 min. 
Przed włożeniem do słoiczków dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Aby móc pastę przechowywać słoiczki należy za pasteryzować.
Do dużego garnka wkładamy ściereczkę, ustawiamy słoiczki (tak aby nie stykały się), wlewamy wodę do mniej więcej połowy słoiczków i gotujemy pod przykryciem około 25 min.

Gotowe! Smacznego!

Komentarze

  1. "3 słoiczki koncentratu pomidorowego" - żenada :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie dodawaj. Moj pomysl i ja tak robie i nikogo nie zmuszam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To nie dodawaj. Moj pomysl i ja tak robie i nikogo nie zmuszam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz