Na jedna osobę:
3 jajka (jak duże to 2)
2 łyżki mąki
3 łyżki mleka
Szczypta soli
Masło do smażenia
Jak zrobić: jajka wbić do miski i roztrzepać , dodać
mleko i mąkę dokładnie wymieszać. Najlepiej trzepaczką, można też robotem
kuchennym lub po prostu widelcem. Na patelni rozpuścić masło i delikatnie wlać masę. Smażyć na
małym ogniu. Co do przewracania? To ja mam z tym zawsze problem. Znalazłam
metodę. Zsuwam omlet z patelni na talerz, przykrywam talerz patelnią i zsuwam
omlet nie upieczoną stroną na patelnię. Działa choć może nie jest to profesjonalny sposób.
Omlet podaję z powidłami śliwkowymi mojej mamy, ale sposobów
na podanie jest tyle ile osób, Każdy ma swój własny, idealny i wymarzony omlet.
Komentarze
Prześlij komentarz