Fish curry - moje inspiracje Indiami

Indie na moim talerzu. Proste. Smaczne i szybkie.
500 gram ryby (ja biorę do tego dania filet z pstrąga, ale może być inna zwarta ryba)
2 łyżki maki z cieciorki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chili
sól
cebula
imbir
czosnek
pomidory w puszce
filiżanka groszku zielonego
masala do ryb
olej

1. Rybę pozbawić ości i pokroić na kawałki (ja kroje na 2 cm kostki).
2. Z mąki, 1/2 łyżeczki kurkumy i chili oraz soli przygotować "otoczkę" do ryby.
3. Cebulę, imbir i czosnek zetrzeć na drobnej tarce i dokładnie wymieszać.
4. W woku (może być patelnia lub inne naczynie) rozgrzać olej. Rybe otaczać w mące i obsmażyć na rumiano. Odłożyć na bok.
5. Następnie do woka dodać olej, resztę kurkumy i chili oraz pastę z cebuli, czosnku i imbiru. Chwile przesmażyć.
6. Następnie dodać pomidory z puszki, groszek. Gotować 5 min.
7. Dodać usmażona rybę i razem gotować 2 - 3 minuty.
Smacznego!!!

Komentarze