Otwieram lodówkę a tam trochę tego i tamtego. Nic specjalnego. To samo w szafkach. Może ale nie dla mnie. Dla mnie to inspiracja co można ugotować mając w szafce i lodówce trochę tego i tamtego:) Dużo, naprawdę dużo!
Moje składniki, które znalazłam to cukinia, kawałek papryki, 3 pieczarki i parę innych rzeczy. To były składniki na pyszne danie. Szybkie. Pożywne w sam raz na mróz za oknem.
Mogłabym gotować cały czas ale... Jest jedno ale :) Za bardzo idzie w boczki :) Jak się tylko da gotuję dla innych, bo to naprawdę wspaniała sprawa. Gotować dla innych i sprawiać im tym przyjemność.
Tym razem było tylko dla mnie :)
3 cukinie (było na 3 dni)
1 cebula
pół znalezionej papryki
3 pieczarki
pół papryczki chili
1 łodyga selera naciowego
paczka szynki szwarcwaldzkiej (ostatni dzień przydatności :))
1 jajko
starty parmezan
ser (np.: parmenzan w kawałku, mozzarella)
filiżanka ryżu
sól, pieprz, papryka wędzona
przecier pomidorowy
oregano, czosnek
Ugotować ryż. Proporcja 1 filiżanka ryżu i 2 filiżanki wody. Gotować 10 minut. Wyłączyć i odstawić w przykrytym garnku.
Wszystkie pozostałe składniki drobno pokroić i wsypać do miski. Dodać ryż. Jajko. Starty parmezan. Doprawić.
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć w nich wypełnione nadzieniem cukinie i przykryć je plasterkami sera.
Przygotować sos pomidorowy. Wymieszać przecier z oregano, przeciśniętym czosnkiem, doprawić do smaku. Wlać do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Moje składniki, które znalazłam to cukinia, kawałek papryki, 3 pieczarki i parę innych rzeczy. To były składniki na pyszne danie. Szybkie. Pożywne w sam raz na mróz za oknem.
Mogłabym gotować cały czas ale... Jest jedno ale :) Za bardzo idzie w boczki :) Jak się tylko da gotuję dla innych, bo to naprawdę wspaniała sprawa. Gotować dla innych i sprawiać im tym przyjemność.
Tym razem było tylko dla mnie :)
3 cukinie (było na 3 dni)
1 cebula
pół znalezionej papryki
3 pieczarki
pół papryczki chili
1 łodyga selera naciowego
paczka szynki szwarcwaldzkiej (ostatni dzień przydatności :))
1 jajko
starty parmezan
ser (np.: parmenzan w kawałku, mozzarella)
filiżanka ryżu
sól, pieprz, papryka wędzona
przecier pomidorowy
oregano, czosnek
Ugotować ryż. Proporcja 1 filiżanka ryżu i 2 filiżanki wody. Gotować 10 minut. Wyłączyć i odstawić w przykrytym garnku.
Wszystkie pozostałe składniki drobno pokroić i wsypać do miski. Dodać ryż. Jajko. Starty parmezan. Doprawić.
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć w nich wypełnione nadzieniem cukinie i przykryć je plasterkami sera.
Przygotować sos pomidorowy. Wymieszać przecier z oregano, przeciśniętym czosnkiem, doprawić do smaku. Wlać do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
ja też lubię sobie samej dogadzać :) taką cukinią tym bardziej!
OdpowiedzUsuń