Sernik. Moja mama mówi, iż jest to ciasto za które dała by wiele. Nawet jeśli najadła się na obiad, kolację zawsze znajdzie się miejsce na kawałek sernika. Zawsze:) U nas w domu jest jeden przepis na sernik, który poszedł w świat. Postanowiłam zatem spróbować swoich sił i stworzyć nowy sernik. Dziś został przetestowany ale czeka na akceptację mamy. Smakował. Jest delikatny, kremowy i pachnący kawą. Mam nadzieję, że i innym będzie smakował :) Oto i on!
500 g białego sera (ja użyłam trzykrotnie mielonego serka President)
250 g mascarpone
5 jajek
200 g cukru
15 dag masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wrzątku
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
180 g herbatników z czekoladą ( użyłam herbatników Digestive z mleczna czekoladą)
2 łyżki masła
5 łyżeczek wiórków czekoladowych
Przygotować w pierwszej kolejności kawę gdyż musi ostygnąć aby dodać ją do masy serowej. Następnie rozpuścić 2 łyżki masła i pokruszyć drobno herbatniki. Wmieszać razem dokładnie. Następnie wyłożyłam tortownicę (24 cm) papierem do pieczenia i ułożyłam spód z herbatników. Wstawiłam do lodówki.
Do malaksera wbiłam 5 żółtek, cukier, masło i rozpoczął się proces ucierania na gładką masę. Białka czekały sobie spokojnie w osobnej misce. W międzyczasie do sporej miski przełożyłam ser, wsypałam wiórki czekoladowe, wanilię. Wróciłam do miksowanych składników i dodałam do niego mascarpone, chwilę mieszałam razem - tylko do połączenia składników. Utartą masę dodałam do sera. Delikatnie wymieszać. Dodać kawę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany wszystko wymieszać bardzo delikatnie. Piana nie lubi gwałtownych ruchów. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 75 minut.
Smacznego!!!
500 g białego sera (ja użyłam trzykrotnie mielonego serka President)
250 g mascarpone
5 jajek
200 g cukru
15 dag masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wrzątku
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
180 g herbatników z czekoladą ( użyłam herbatników Digestive z mleczna czekoladą)
2 łyżki masła
5 łyżeczek wiórków czekoladowych
Przygotować w pierwszej kolejności kawę gdyż musi ostygnąć aby dodać ją do masy serowej. Następnie rozpuścić 2 łyżki masła i pokruszyć drobno herbatniki. Wmieszać razem dokładnie. Następnie wyłożyłam tortownicę (24 cm) papierem do pieczenia i ułożyłam spód z herbatników. Wstawiłam do lodówki.
Do malaksera wbiłam 5 żółtek, cukier, masło i rozpoczął się proces ucierania na gładką masę. Białka czekały sobie spokojnie w osobnej misce. W międzyczasie do sporej miski przełożyłam ser, wsypałam wiórki czekoladowe, wanilię. Wróciłam do miksowanych składników i dodałam do niego mascarpone, chwilę mieszałam razem - tylko do połączenia składników. Utartą masę dodałam do sera. Delikatnie wymieszać. Dodać kawę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany wszystko wymieszać bardzo delikatnie. Piana nie lubi gwałtownych ruchów. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 75 minut.
Smacznego!!!
Byłam testerem serniczka, zajefajny, pyszny, niebo w gębie :), trenerowi od tenisa też smakował ;)
OdpowiedzUsuńOj tak!! srniczek wyborny... testowałam .. do konca :)
OdpowiedzUsuńSernik przepyszny i bardzo prosty do zrobienia. Wypróbowałam. Ania
OdpowiedzUsuń