Cieciorka po indyjsku

Kuchnia indyjska uwielbiam!!! Na pewno nie jest w 100% oryginalna ale smakowita, pachnąca mnóstwem przypraw. Przypraw, które przywożę z podroży do Indii. Następnie pod drzwiami ustawia się kolejka chętnych aby spróbować tych pysznych i pachnących dań. 
Przepis na poniższe danie mam od mamy mojego przyjaciela z Indii. Był to kurs gotowania przez Skype. Działa:) A smakuje :)

szklanka cieciorki suszonej
2 ziemniaki
2 łyżki oliwy
2 szklanki wody
1 pomidor
świeże chili
Przyprawy: kurkuma, kumin, chili, kolendra mielona, mango mielone
sól

Cieciorkę namoczyć na noc. Następnego dnia wypłukać i gotować aż zmięknie. około 25 min. Pod koniec gotowania dodać pokrojone i obrane ziemniaki. Po zagotowaniu odcedzić.
Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy (może też być ghee). Na rozgrzany tłuszcz wsypać pół łyżeczki kuminu, po chwili po szczypcie pozostałych przypraw: kurkuma, kolendra, chili, mango (do dostania w sklepach z żywnością orientalną). Dosłownie chwilę smażyć i następnie dodać cieciorkę z ziemniakami. Po chwili pokrojone drobno świeże chili (można nie dodawać jeśli nie lubicie mocno pikantnych dań) i pokrojonego pomidora. Doprawić solą. Gotować razem około 7 min., mieszając. Ja podaję z sałatką z pomidora, czerwonej cebuli, świeżego chili z octem winnym i oliwą, solą i pieprzem. Chlebkiem naan lub pita. Smakuje też samodzielnie.

Smacznego!

Komentarze