Ciasto czekoladowe



Robiąc to ciasto skorzystałam z przepisu ze strony www.mojewypieki.com . Jako, że ciasta – torty nie są moją najmocniejszą stroną, trzymałam się dokładnie przepisu i okazało się, że poszło gładko. Było proste, naprawdę!
Okazja była wyjątkowa o czym świadczy napis na torcie. Smakował jeszcze lepiej niż wyglądał. Zjadała go nawet osoba, która jeszcze przed nałożeniem na talerzyk kategorycznie powiedziała że nie jada tortów. Zjadła cały kawałek, biorąc dokładkę J To był strzał w dziesiątkę!
Polecam. Nie jest trudny. Pracochłonny? Troszeczkę, ale nie bardzo. Zróbcie a zachwycicie wszystkich!


Składniki na ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)
Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.
Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.
Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm*, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krem czekoladowy:
  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietany kremówki
W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może być ciepła) i miksować tylko do połączenia się składników.
W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Polewa czekoladowa:
  • 140 g mlecznej czekolady
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
  • 160 g śmietany kremówki
Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.
Wykonanie
Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.
Smacznego :)

Komentarze

  1. Ciasto rewelacyjne!!! Goście zachwyceni super czekoladowym smakiem - rozpływa się w ustach. Gorąco polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz