Batoniki domowe – musli

Coś zawsze pod ręką. Smaczne. Proste i szybkie do wykonania.

300 g płatków owsianych i pszennych
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być pszenna)
80 g cukru brązowego
60 g miodu
150 g masła
1 łyżeczka sody
1 jajko
2 łyżeczki przypraw piernikowej (domowej roboty)
Dodatki: rodzynki, orzechy, żurawina, pestki słonecznika, migdały i wiele innych wg uznania

Masło, miód i cukier rozpuścić. Suche składniki wsypać do miski, dodać dodatki wg uznania, dolać masło, wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę może być prostokątna, kwadratowa (z niskim brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować masę.
Piec w 160 stopniach do zarumienienia. Po ostygnięciu pokroić. Mogą być batoniki lub jak moje kwadratowe ciasteczka.

Smacznego!



Komentarze