Jedno z moich ostatnich dań obiadowych. Troszkę pracochłonne ale warte tej pracy. Zapiekanka z kaczką i ryżem jest naprawdę dobra. Trochę zaangażowania, trochę czasu, troszkę pieniążków (na kaczka taka tania nie jest, ale czasami warto zaszaleć i zrobić pyszny i niecodzienny obiad niedzielny). Zapraszam do wypróbowania! To moja wersja i zapewne odbiega od wersji dania z Portugalii.
świeża kaczka
kiełbasa Chorizo
liść laurowy, goździki
1 marchewka
75g suszone śliwki bez pestek
75g daktyle suszone bez pestek
2 cebule
wino Porto – ½ szklanki + ½ szklanki
ryż 1 kubek (250 ml)
sól, pieprz
Kaczkę umieść w dużym
garnku, dodaj Chorizo oraz liść laurowy, goździki, obraną i pokrojoną cebulę oraz marchewkę, następnie zalej wodą (tak aby cała kaczka była zakryta - bulion z kaczki wykorzystamy później do ugotowania ryżu) i
częścią porto, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 30 minut i wyjmij
chorizo z bulionu. Po wyjęciu gotuj jeszcze bulion do 1,5 godziny. Potem bulion przecedź przez sitko aby pozostał czysty wywar. Połowę
chorizo pokrój w drobną kostkę, a resztę
w plasterki. Ugotowaną kaczkę wyjmij z bulionu, ostudź i porwij na drobne
kawałki. Śliwki i daktyle pokrój na kawałki i zalej Porto. Następnie wymieszaj
z porwaną kaczką. Wypłucz ryż, przełóż do garnka i zalej bulionem z kaczki w
proporcji 1 :2 (czyli porcja ryży i 2
porcje bulionu). Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
Przełóż do naczynia żaroodpornego - porcja ryżu, kaczka z bakaliami, porcja
ryżu, na końcu obłóż wierzch plasterkami
chorizo i wstaw do piekarnika. Piecz do zrumienienia około 40 minut.
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuję. Naprawdę jest tak dobra jak wygląda.
OdpowiedzUsuń