Drożdżowe bułeczki z makiem


Trochę spóźniony przepis:) ale sprawdzony i idealny aby wypełnić jagodami, wiśniami, śliwką czy innym pysznym owocem. Moje są z makiem. 

50 g świeżych drożdży
6 żółtek
80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
380 g mąki pszennej tortowej
190 ml ciepłego mleka
110 g masła, roztopionego i ostudzonego
owoce

Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży). Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, wycinać okrągłe placki. Na każdy nałożyć np 3 łyżeczki jagód i zlepić. Można nadać kształt kuli, można zwinąć i nadać kształt jagodzianki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez około 40 - 45 minut.


Komentarze