Placuszki z ricotty

Do kolekcji pysznych śniadań. Placuszki z ricottą. Idealne na gorące dni. Na śniadania we dwoje a także na śniadania w pojedynkę w sobotni lub niedzielny poranek. Po prostu pyszne i smaczne. Teraz mamy wiele owoców z którymi placuszki można zajadać. Placuszki są dobre na każda porę roku i zawsze, ale to zawsze poprawiają humor.
250 g serka ricotta
0,5 szklanki mleka
2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru
szczypta soli
olej do smażenia maliny, jeżyny, truskawki, borówki
cukier puder do posypania
W misce wymieszać dokładnie ricottę, żółtka i mleko. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubić i dodać do serowej masy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, a następnie łyżką stołową nakładać porcje masy. Smażyć placuszki przez około 2 minuty z jednej strony, następnie delikatnie przewrócić i smażyć jeszcze chwilę, aż się zarumienią.Podawać natychmiast posypane owocami, polane jogurtem czy przypudrowane cukrem. U mnie były borówki....:)

Komentarze