Sernik wiedeński przepis rodzinny

To jest jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Kojarzy mi się z dzieciństwem. W domu często gościł na stole jako smakołyk i wszyscy się nim zajadali. Zawsze! Wszyscy domownicy i goście. Czasami był z rodzynkami a czasami bez. W każdej wersji jest po prostu cudowny. Dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu. Zachęcam do jego zrobienia. Nikt nie będzie żałował!

0,5kg białego tłustego sera (może być zmielony lub nie)
5 jajek
8 dag masła
20 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść spora rodzynek
Utrzeć w malakserze lub robotem kuchennym masło i żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać ser biały. Jeśli mielony to od razu cały i szybko wymieszać, a jeśli nie mielony to kawałkami. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Do masy serowej dodać rodzynki wymieszane z mąka ziemniaczaną. Obie masy delikatnie wymieszać. Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Ostudzić w formie. Sernik a szczególnie ten smakuje najlepiej następnego dnia gdy dobrze się schłodzi w lodówce.

Komentarze

  1. Gdzie sernik- tam ja:) A taki bez ciasta z samym serem... to już mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz