Kruche rogaliki z masą makową

Jeszcze jeden przysmak świąteczny. Smaczny. Kruchy. Pyszny. Prosty w wykonaniu. Rewelacyjny. Polecam wszystkim. Warto się postarać i włożyć trochę pracy. Smakowały wszystkim. Znikły szybciej niż się pojawiły i chyba dla tego zapomniałam je wrzucić na bloga. Nadrabiam! Można je zrobić zawsze nie tylko na Boże Narodzenie.
ciasto
2 i 1/4 szk mąki
200 g masła
2 zółtka
3 łyżki śmietany 18%
1/4 szk cukru pudru
szczypta soli
cukier waniliowy
masa
250 g maku mielonego
1 szk mleka
5 łyżek miodu
cukier waniliowy
bakalie: migdały, orzechy, rodzynki, żurawina, morele, figi - co kto lubi
Masa: do rondelka wsypujemy mak, wlewamy mleko, miód, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aby się nie przypaliła masa. Warto spróbować w trakcie czy jest wystarczająco słodka. Jeśli za mało to dodać jeszcze miodu. W trakcie dodać okrojone bakalie wedle uznania. Godujemy około 25 minut. Studzimy.
Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Wstawimy na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg wielkości talerza obiadowego. Kroimy na trójkąty (tak jak pizzę tylko mniejsze) około 10 - 11 trójkątów z kawałka. Na każdym układamy porcję masy makowej i zwijamy. Smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Smacznego!!!

Komentarze