Kurczak z rabarbarem

Kolejne pyszne i proste danie dla tych co na diecie. Podane składniki są dla 1 osoby na 2 dni. Wystarczy raz zrobić i na drugi dzień odgrzać. Polecam wszystkim nawet tym co się nie odchudzają. Nie zaszkodzi im bo danie jest interesujące i pyszne.
150g na 1 porcję - mięso z kurczaka lub indyka (pierś lub dowolna inna część bez skóry)
1-2 szalotki - przekroić na pół
300g rabarbaru - obrać z włókien i pokroić na kawałki
odrobina cukru (do smaku)
oliwa, sól, pieprz, słodka papryka.

Mięso oprószyć przyprawami i usmażyć na patelni posmarowanej oliwą. Zdjąć mięso, a na patelnię włożyć cebulki i smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty, dodać szczyptę cukru. Mieszając, smażyć, aż cebulki się zarumienią i będą pokryte cukrem. Dodać rabarbar i chwilę razem podsmażyć, aż rabarbar lekko zmięknie. Dodać mięso, wymieszać, chwilę razem dusić.

Komentarze