Chili chicken - moje inspiracje Indiami

Moje danie, tylko oczywiście w moim wykonaniu nie jest aż tak pyszne jak moi znajomi hindusi ugotują ale i tak polecam :-) Bardziej ostre lub mniej w zależności od upodobań, z kurczakiem lub serem panner..... Już tęsknię za Indiami. Za słońcem. Ludźmi. Jedzeniem. Przygodą. Podróżą. Ach...

Wersja dania z z serem panner czyli Chili Panner wg Ewy:)

pierś z kurczaka lub ser panner
pół czerwonej papryki
3 - 4 papryczek chilli (jak ktoś lubi super ostro to więcej:-))
cebula
3 łyżki ketchupu
3 łyżki pikantnego sosu chilli
pomidor
2 łyżki przecieru pomidorowego
ocet winegret
sos sojowy
1 łyżeczka pasty z imbiru lub 2,5 cm świeżo startego imbiru
1 łyżeczka pasty z czosnku lub 2 ząbki starte na drobnej tarce
olej
sól, pieprz, chilli

1. kurczaka pokrój na kawałki. Gdy robimy z serem panner (przepis na ser w Dzień niepodległości Indii z Shahi) kroimy w kawałki i dodajemy go na samym końcu do gotowego dania.

2. w woku lub na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, pastę z czosnku i imbiru
3. dodaj kurczaka, podsmaż
4. paprykę i paprykę chilli pokrój na kawałki i wrzuć do kurczaka
5. w miseczce wymieszaj ketchup, sos pikantny chilli, sos sojowy, ocet winegret i dodaj do reszty, wymieszaj i smaż chwilę
6. pomidora pokrój na kawałki i dodaj do dania
7. posól, popieprz i dosyp chilli ale uważaj z ilością jeśli nie lubisz na ostro :-)

Można podawać z ryżem, chlebkami naan lub chappati albo zjeść jako samodzielne danie.

Smacznego!!!

Komentarze